marți, 9 noiembrie 2010

Simfonii pe care trebuie sa le ascultati. Macar o data.

Mahler-Simfonia a 9 în Re Major
Dacă nu aţi auzit de Mahler si de Simfonia sa nr 9, cautati-o, luaţi apoi o pătură, asezati-va langa un foc şi lasati-va purtati de maiestuoasa orchestratie a lui Mahler.
Mahler a scris această simfonie ştiind că sfârşitul vieţii lui este aproape. Unii cred că cele 4 parti reprezintă cinci etape psihologice in relatia cu moartea: negare si izolare, furie, negociere, depresie şi acceptare.
Haydn-Simfonia nr.34 în re minor
Una dintre lucrările mai puţin cunoscute ale lui Haydn, această piesă fără cusur din perioada clasică, este un echilibru perfect intre emoţie şi artă. Plutesti la inceput, ritmurile optimiste de mai apoi te fac se dansezi, te imaginezi apoi la marile curti ale Europei cu un ceai in fata, finalul trimitandu-te acasa fericit.
Beethoven-Simfonia Nr. 5 în do minor
Toată lumea o recunoaste de la primele note.
Mozart-Simfonia 25 în sol minor
De asemenea, o lucrare mai puţin cunoscută, această simfonie a lui Mozart este o simfonie pe care cei care il iubesc pe Mozart trebuie să o cunoasca.

Haydn-Simfonia 94 în G Major
Haydn creează cu pricepere o altă simfonie cu adevărat plăcută, “Surpriza”. Haydn a creat o melodie simpla initial, urmată de una cu “impact” mare (să-i trezească pe cei care au adormit!!). Restul e …o incantare.
Dvorak Simfonia a 9 a in E minor
Dvorak a creat această simfonie în 1893. Este greu de crezut că aceste sunete moderne sunt de acum mai bine 100 de ani. Dvorak a compus Simfonia după venirea în America, în spiritul folclorului afro-american. El a atins cel mai mare succes cu aceasta simfonie la premiera mondială cu Filarmonica din New York

Ives Simfonia Nr. 1 în Re minor
Ives a scris acest simfonie fiind influenţat de Dvorak (Simfonia nr 9) Beethoven (Simfonia nr 9), Simfonia Neterminata a lui Schubert şi Patetica lui Ceaikovski. A avut în mod clar gusturi bune! Este interesant sa vezi cum o persoană poate reinterpreta toate aceste simfonii şi le poate pune in “propriile sale cuvinte”. Aceasta simfonie este un must have pentru orice colecţie.
Brahms Simfonia Nr. 2 în Re Major
Brahms a fost puternic influenţată de Beethoven. Aceast simfonie, deşi nu foarte cunoscuta publicului larg, este cea mai importanta, după cea a lui Schumann. Bogatia orchestrarii sale il situeaza între Beethoven şi Mahler.

Beethoven Simfonia nr 9 în re minor
Nu în ultimul rând, există Simfonia a IX-a de Beethoven. Posibil cea mai mare lucrare a lui Beethoven, aproape toata lumea stie “Oda Bucuriei” corul de final. Beethoven duce Simfonia la un nou nivel prin adăugarea corului la orchestratie. Textul de final ii apartine lui Schiller, “Un Freude muri”. Orice bibliotecă simfonica nu este completă daca nu există o înregistrare a acestei simfonii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate

Despre mine

Fotografia mea
Pot deveni coordonatorul nuntii voastre (Wedding planner), capabil sa adune elementele necesare pentru nunta, sa le coordonez perfect in timp record. Cunosc traditiile, protocolul si eticheta din ziua nuntii. Alcatuim impreuna lista de cheltuieli, desfasuratorul, impreuna vom gasi solutii la orice dorinta a voastra sau problema aparuta. Am competenta de a recomanda, decoratiunile, florile, prestatorii de servicii, localurile si saloanele de nunti, astfel incat tu sa eviti negocieri neplacute, sa scutesti bani si timp, singura a grija a voastra sa fie aceea de a te distra la propria nunta. Aveti incredere in mine si veti avea reusita nuntii voastre. tel.07864384996,fb - Coordonator evenimente Londra, UK, mail-officedecoratiuni@yahoo.com